Kolej Unikop Cawangan Melaka (L00880)

BERITA DARI UNIKOP MELAKA

Tanpa Kelulusan PMR/SPM ...Anda Juga berpeluang Mendapat Diploma dan Jaminan Kerjaya

Posted by kolejunikop on January 1, 2009 at 10:41 PM

Assalamualaikum

 

   31 Disember 2008... keputusan peperiksaan PMR tahun 2008 telah diumumkan... Beberapa peningkatan dari segi % pelajaran dapat dilihat.. .termasuk untuk matapelajaran yang diajar dalam bahasa Inggeris iaitu matematik dan Sains.

 

   Di dada-dada akhabar.. dipamerkan gambar2 keriangan wajah2 pelajar yang berjaya memperolehi kejayaan yang cemerlang.. ..8A..9A dlll pelajar-pelajar yang kurang cemerlang/gagal ...tiada gambar2 yang ditunjukkan...

 

  Nasihat ikhlas saya untuk ibubapa dan pelajar-pelajar yang gagal dalam PMR ..janganlah merasa gusar dan bertindak seolah-olah..anda/;anak anda bakal tiada masa depan....

Sekiranya anda sememangnya tidak berminat dalam alam persekolahan berorientasikan akademik ini... pilihlah tempat-tempat belajar untuk bidang kemahiran. Yang disediakan oleh kerajaan pun banyak.... kursus otomotif, rekaan fesyen, rambut, masakan,perhotelan dll ..banyak sebenarnya peluang yang disediakan. Pilih aje pusat kemahiran kerajaan /swasta . Dan salah satunya antara Pusat Kemahiran Terbaik tentunya Kolej Unikop Cawangan Melaka yang telah melahirkan lebih daripada 1700 orang pelajar yang berkemahiran dengan memiliki sijil yang diiktiraf dan dikeluarkan oleh Kerajaan....Kementerian Sumber Manusia..

 

Syarat dalam bidang kemahiran ini umumnya adalah minat, boleh membaca dan menulis.

Peringkat permulaan mereka layak memperolehi taraf Sijil Kemahiran Malaysia ( SKM Tahap 1-3) . Dengan kelulusan tersebut mereka boleh memperolehi gaji bulanan tetap antara RM 800 - RM 1200 ... Ini bukan satu dongengan atau cakap2 kosong tapi kenyataan...yang ramai tak tahu..

 

Berikanlah peluang kedua untuk mereka-mereka yang lebih minat program kemahiran... mereka boleh membuka perniagaan sendiri, bekerja makan gaji atau yang seronoknya mereka juga boleh belajar hingga ke peringkat Diploma /Ijazah..walau tanpa PMR,

Kementerian Sumber Manusia ada memberi peluang dan laluannya...

 

Buka-bukakanlah mata dan minda...

 

Wassalam

 

Wassalam...

Categories: Istimewanya Sijil Kemahiran Malaysia

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

44 Comments

Reply khairie
5:52 AM on January 12, 2010 
saya ini pelajar SPM ingin mencari persekolahan yg ber unsurkan perindustrian.klu bole tolong2 ah
Reply azrul
5:54 AM on January 12, 2010 
saya ingin memasuki kolej ini..
Reply intan
2:15 AM on March 9, 2010 
bole bantu saya saye nk sgt msuk dan berminat walau tanpa pmr dan spm harap memberi saye peluang
Reply wan
11:49 AM on July 16, 2010 
saye tiade spm or pmr,yang ade upsr jer..saye berminat dengan ini..beri lah saye peluang ini...
Reply CTNORNABILA
5:28 AM on July 19, 2010 
wan says...
saye tiade spm or pmr,yang ade upsr jer..saye berminat dengan ini..beri lah saye peluang ini...


Salam Wan... takde masalah , Insyaallah ...just hantar permohonan online, nanti kami hantarkan surat tawaran
Reply siti rosmini
5:08 AM on February 9, 2011 
blajar sampai PMR ingin megambil kemahiran tOLOng2 La
Reply Mohamat Hasanudin
4:22 AM on March 7, 2011 
Assalamualaikum..
Saya Hendak Bertanya la..
saya nie pelajar lepasan SPM pada tahun 2007..
Tapi Dengan Keputusan saya yang teruk masih ada lagi pelajar seperti saya..??
Saya Hendak ambil course science computer..
kerana before nie saya pernah bekerja as Data Entry Di hp invent as a partime..
now im madeup my decision to continue my study..
i got my experience in computer/laptop repair.. (this experience for computer engineering)
so now im looking for computer science course..
Hope you can help me.. Give Me Your answer Sir..
A.S.A.P
Thank For Your Cooperation Sir..
Reply hasnizah binti roslan
2:56 PM on March 29, 2011 
saya nak bljr blik tpi sye tkde pmr........ tolong sye
Reply mohd azlie
8:33 PM on May 4, 2011 
ada ba aku mohon tempoh hari...Tapi slah alamat ku tu.....na tdi pgi ada lagi aku mohon..aku takut permohonan ku di tolak......
Reply Pn Nabila
1:24 AM on May 5, 2011 
siti rosmini says...
blajar sampai PMR ingin megambil kemahiran tOLOng2 La


Assalamualaikum siti

Takde masalah di Kolej Unikop Cawangan Melaka yang menawarkan program kemahiran Sijil Kemahiran Malaysia kami boleh menerima pelajar yang ada kelayakan PMR ke atas sebab syarat asasnya 4 M -Minat , membaca, menulis dan mengira.... kalau tidak silap pihak kolej dan lama hantar surat tawaran ...terima tak?
Reply Pn Nabila
1:26 AM on May 5, 2011 
mohd azlie says...
ada ba aku mohon tempoh hari...Tapi slah alamat ku tu.....na tdi pgi ada lagi aku mohon..aku takut permohonan ku di tolak......


takpe azlie...takde masalah... telah disahkan alamat...so tunggu ye surat diposkan

tq
Reply Pn Nabila
1:29 AM on May 5, 2011 
hasnizah binti roslan says...
saya nak bljr blik tpi sye tkde pmr........ tolong sye


Assalamualaikum Hasnizah

Untuk makluman... JPK (Badan yang mengeluarkan Sijil Kemahiran Malaysia ) mensyaratkan perlu ada 4 M - Membaca, menulis, mengira dan Minat...jika ciri-ciri tersebut ada pada adik boleh memohon
Reply Pn Nabila
1:30 AM on May 5, 2011 
wan says...
saye tiade spm or pmr,yang ade upsr jer..saye berminat dengan ini..beri lah saye peluang ini...


Hantar sahaja permohonan ...samaada daftar online atau download borang.... Insyaallah boleh diterima
Reply Pn Nabila
1:40 AM on May 5, 2011 
Mohamat Hasanudin says...
Assalamualaikum..
Saya Hendak Bertanya la..
saya nie pelajar lepasan SPM pada tahun 2007..
Tapi Dengan Keputusan saya yang teruk masih ada lagi pelajar seperti saya..??
Saya Hendak ambil course science computer..
kerana before nie saya pernah bekerja as Data Entry Di hp invent as a partime..
now im madeup my decision to continue my study..
i got my experience in computer/laptop repair.. (this experience for computer engineering)
so now im looking for computer science course..
Hope you can help me.. Give Me Your answer Sir..
A.S.A.P
Thank For Your Cooperation Sir..


Waalaikum salam...

Untuk makluman adik IT (Information technology - teknologi maklumat ) ini sebenarnya ada banyak cabang bidang ilmunya...dan salah satunya ya...science computer ( sains komputer) . Ada macam2 lagi antaranya networking(rangkaian) ,sistem komputer (lebih kepada hardware & software) , MIS - Management Information System, Database dll.. Bidang sains komputer ini lebih menjurus kepada tugasan tanggungjawab sebagai programmer/pengaturcara komputer dimana pelajar-pelajar akan di ajar bagaimana cara membuat aturcara menggunakan bahasa C. C++, Java dll ... So kelayakan untuk sains komputer mestilah dari aliran sains tulen dan SPM 5 kepujian . Sains komputer /programming nih lebih kepada logikal....so adik kena ada kemahiran dan power dalam matematik..

Di Kolej Unikop KL kami ada tawarkan diploma sains komputer , program usahasama dengan UiTM manakala di Kolej Unikop Cawangan Melaka pula kami tawarkan Sistem komputer . Sistem komputer ni lebih kepada baikpuluh komputer, komponen, network. installation dll...ada hardware dan software...kerja sebagai juruteknik komputer

diharap penerangan yang diberikan dapat memberi sedikit gambaran kepada adik ttg bidang IT iini

TQ
Reply hazzim
8:42 AM on December 17, 2011 
kalau takde PMR atau SPM boleh ke masuk?
Reply ejal
2:58 AM on February 5, 2012 
saya tak ada kelulusan upsr,pmr,spm blh ker masuk kolej ne?sy berminat yg ne tlglah sy
Reply ilham
1:53 AM on February 10, 2012 
di negeri johor tak de ke
Reply WAWA
12:46 PM on March 6, 2012 
TLONG SYE NI TANPA SIJIL2 SPM DAN PMR..
TAPI SYE MENDUDUKI PMR..
HANYA X DIAMBIL DI PJABAT PLAJARAN SHJE,,,
SYE INGIN KAN SIJIL KOMPUTER DAN YG LAIN2...
UNTOK MEMUDAHKAN SAYE MNDAPAT KERJA YG SYE INGINKAN..
Reply miss eiwa
2:06 AM on May 7, 2012 
sya juga ingin blajar,di peringkat diploma,disebabkan sya tidakmempunyai spm,kerana kmiskinan hidup,sya tidak dpt belajar,kini bila sya dah bkerja sya igin belajar smula,bgaimana?
Reply shahril
12:57 AM on July 12, 2012 
saya ingin betul untuk sambung belajar...